Kielitaidon merkitys korostuu, kun ihmiset elävät, toimivat ja työskentelevät yhdessä kansainvälistyvässä maailmassa. Myös Suomessa on herätty kiinnittämään huomiota puhumiseen ja ääntämiseen osana kielitaitoa. Ylioppilastutkintolautakunta suunnittelee suullisen kielitaidon kokeiden lisäämistä ylioppilastutkintoon vuodesta 2022 alkaen.

Helsingin yliopistossa on syksyllä 2017 alkanut OKM:n rahoittama opettajankoulutuksen kehittämisen kärkihanke VÄISKI eli "Vuorovaikutus ja ääntäminen: suullisen kielitaidon opetuksen kehittämispilotti". Hankkeessa kehitetään tutkimusperustainen koulutuskokonaisuus, jonka merkittävänä osana on vuorovaikutustaidot kieltenopetuksessa. Kurssin tavoitteena on antaa opettajille entistä paremmat valmiudet ymmärtää ja opettaa suullisen vuorovaikutuksen keskeisiä osa-alueita. 

Tämä kysely on suunnattu kaikille kieltenopettajille, jotka opettavat peruskoulussa tai lukiossa. Kysely kartoittaa nykyisin käytössä olevia suullisen kielitaidon opetus- ja arviointimenetelmiä sekä opettajien toiveita täydennyskoulutuksesta. Kyselyn tuloksista julkaistaan tieteellinen artikkeli, joka tulee osaksi hankkeessa tehtävää väitöskirjatyötä. Lisäksi saamme arvokasta tietoa täydennyskoulutuksen kehittämiseksi. 

Vastaamalla oheiseen kyselyyn hyväksyt sen, että antamiasi tietoja voidaan käyttää tutkimustarkoituksiin Helsingin yliopistossa, muissa korkeakouluissa ja akateemisissa tutkimuslaitoksissa. Antamiasi tietoja ei käytetä missään yhteydessä niin, että henkilöllisyytesi paljastuisi ulkopuolisten tietoon (vastauksesi on anonyymi, jollet osallistu arvontaan). Tutkimuksesta saatavat tulokset julkaistaan tutkimusraporteissa ja -esitelmissä niin, ettei yksittäistä vastaajaa voi tunnistaa. 

Lomakkeen täyttäminen kestää 10-15 minuuttia. Tähdellä merkityt kysymykset ovat pakollisia. Kaikkien sähköpostiosoitteensa antaneiden kesken arvotaan Teaching and testing L2 interactional competence: bridging theory and practice -kirja. Osoitteita ei missään vaiheessa yhdistetä vastauksiin.

Lisätiedot: Lasse Ehrnrooth, VÄISKI-hankkeen osa-aikainen koordinaattori ja tohtorikoulutettava, lasse.ehrnrooth[at]helsinki.fi