Bernitutkimus 2024: Koiran terveys- ja ravintokysely
Lukekaa tämä alkuteksti ennen kuin täytätte alla olevan kyselyn. Kiitos.
DogRiskillä alkaa muutama tutkimus, jossa keräämme koirilta näytteitä ensi syksynä. Berniyhdistys on ollut aktiivinen ja on saamassa myös oman tutkimuksen, joka on suunnattu bernien omistajille. Jotta osaisimme päättää mitkä sairaudet olisivat rodulle olennaisia, aloitamme kartoittamalla tilanteen tällä terveys- ja ravintokyselyllä. Tarkoituksenamme on tavoittaa mahdollisimman moni berninpaimenkoiran omistaja vastaamaan kyselyyn.
Tutkittavat sairaudet selviää vasta, kun saamme vastauksia. Emme todennäköisesti ota näytteitä sairauksista, joita ei löydy kuin muutama tapaus, paitsi jos ne kuuluvat sairauksiin, joita kuitenkin tällä hetkellä tutkimme kaikilla roduilla (esim. ylipaino, IBD, syöpä, diabetes, allergia/atopia, epilepsia, hammaskivi ym.). Ryhmänä olemme kuitenkin huomanneet, että teitä kiinnostaa berneillä esiintyvät syövät, munuaissairaudet, luusto-ongelmat ja nivelrikko, mutta onko rodussa vielä muita tärkeitä sairauksia?
Koirien terveys on kaikille koiranomistajille tärkeä asia. Jos koirasi pysyy terveenä, sen hyvinvointi on parempi, ja se maksaa myös vähemmän eläinlääkärikuluina. Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmä on kiinnostunut sairauksista löytääkseen tapoja ehkäistä sairauksien puhkeamista ja pitääkseen koirat mahdollisimman terveinä. Monet muut tutkimukset keskittyvät enemmänkin sairauksien hoitamiseen. DogRisk on erityisen kiinnostunut asioista, joihin koiranomistaja itse voi vaikuttaa: mitä koira syö sisällä ja ulkoa, miten paljon se saa liikkua ja missä, miten paljon se saa seuraa ja aurinkoa, miten paljn se on saanut myrkyllisiä altisteita jne.
Emme etsi sairauksien geenejä, kuten Lohen tutkimusryhmä, tai vain syöpämarkkereita, kuten DeepScan, vaan etsimme metabolisia markkereita, eli miten ruokavalio ja ympäristövalinnat vaikuttavat immuniteettiin, oksidatiivisen stressiin ja matala-asteiseen tulehdukseen.
Vastaamalla tähän kyselyyn autat meitä auttamaan teitä. Kaikki omat tiedot, joita annatte kyselyn alkuosassa, ovat vain tutkijoiden ja teidän väliseen yhteydenottoon, jos tarvitsemme teiltä lisätietoa tai jos koiranne sopii meidän näytteenottokriteereihin ja meidän pitäisi saada järjestettyä näytteenotto kanssanne.
Olkaa aktiivisia ja tulkaa mukaan! Tämä tutkimus alkaa sillä, että vastaatte alla olevaan tutkimuskyselyyn.
ANONYMITEETISTÄ ja EETTINEN LUPA
Vastaamalla tähän kyselyyn annatte luvan siihen, että käytämme tästä kyselystä kerätyn datan tieteellisten artikkeleiden kirjoittamiseen.
Kaikkia esitettyjä tietoja käsitellään tiukasti luottamuksellisesti. Koiran ja omistajan tiedot arkistoidaan suojattuun tietokantaan, joka on tarkoitettu ainoastaan tutkimustarkoituksiin ja joka on laadittu GDPR:n EU-direktiivin mukaisesti. Yksikään tutkija ei saa henkilötietojanne yhdessä analyysitulosten kanssa, ainoastaan tutkimusryhmän johtaja tai hänen sijainen käsittelee niitä ja vain tarvittaessa. Tietosuojatiedote löytyy tämän lomakkeen liitteenä.
Vastauksiinne liitetään nimetön numero- ja kirjainyhdistelmällinen tunniste ja näin näytteet ja tiedot ovat ns. "anonyymeja", eli kukaan ei voi katsoa kenen koirasta on kyse. Ainoastaan, jos lähetämme teille lisäkyselyn tai analyysin koirastanne, tai kutsumme teidät uusiin testeihin niin otamme teihin yhteyttä. Voitte itse valita tämän kyselyn alussa millaisiin yhteydenottoihin annatte luvan ja mitä kiellätte.
HUOM! Dataa käsitellään aina anonymisoituna ja emme luovuta kenellekään mitään arkaluontoista dataa, edes omalle yhdistyksellenne tai niiden jäsenille.
Tutkimuksen eettinen lupa: ESAVI-452-2020
LOMAKKEEN TÄYTÖSTÄ
Lukekaa jokainen kysymys loppuun asti ja täyttäkää tämä lomake huolellisesti ja rehellisesti. Rehellisyytenne ansiosta voimme tulevaisuudessa ehkä ehkäistä joitakin sairauksia kokonaan! Tutkijat, ja loppusuoralla te koiranomistajat, ei hyödy siitä, että esim. sanotte että rokotatte koiranne, tai kerrotte, että syötätte kalaöljyä päivittäin, jos se ei vastaa todellisuutta. Saamme myös vääränlaisia tuloksia, jos ette kerro kaikkia niitä sairauksia, joita koirallanne on. Tärkeintä on, että saamme oikeelliset tiedot, jotta voimme tehdä oikeita johtopäätöksiä sairauksien syistä ja mihin muihin sairauksiin ne ehkä liittyvät.
* merkki ennen kysymystä tarkoittaa, että siihen pitää vastata jotakin ennen kuin pääsee poistumaan lomakkeesta.
? merkin takaa löydätte lisäohjeita. Lisäksi, jokaisen osion viimeinen kohta antaa teille mahdollisuuden kirjoittaa lisää sen kohdan asioista.
Pyöreä vastausnappi tarkoittaa yleensä, että voitte valita vain yhden vaihtoehdoista.
Suorakulmainen nappi tarkoittaa yleensä, että vastauksia voi valita useampi.
Osittainen tallennus onnistuu: täyttämällä sähköpostiosoitteesi lomakkeen viimeisellä rivillä, saat lomakkeen osoitteen sähköpostiisi, josta voit jatkaa sen täyttämisen myöhemmin.
YHTEYSTIEDOT
Tutkimuksen vastaava eläinlääkäri on Anna Hielm-Björkman: anna.hielm-bjorkman@helsinki.fi, puh: +358 443270462
Tutkimuksen tutkimuskoordinaattori on Sarah Rosendahl: sarah.rosendahl@helsinki.fi, puh: +358 440224323
Muita tutkijoita: johanna.anturaniemi@helsinki.fi (geeni-ekspressio, staffien koko elämän pituinen tutkimus), robin.moore@helsinki.fi (metabolomiikka koirilla), kristiina.vuori@helsinki.fi (IBD, muut suolisto-ongelmat ym.), manal.hemida@helsinki.fi (assosiaatiot ravinnon ja ympäristön ja sairauksien kanssa), hanna.sinkko@helsinki.fi (koirien ulostemikrobiootta), janica.bergström@helsinki.fi (näytteenotto, koirien ravinto). Tutkimuksen tekoon voi osallistua myös muita tutkijoita.
Löydätte tutkimuksistamme lisää informaatiota osoitteesta: https://www.helsinki.fi/dogrisk
TUTKIMUKSEN KESTO
Tähän alkukyselyyn voitte näillä näkymin vastata vuoden 2024 loppuun asti, mutta saattaa olla, että suljemme sen aikaisemmin jos saamme tarpeeksi vastauksia jo aikaisemmin.
MUUTA
Näytteet saatetaan käyttää hyvinkin moneen tutkimukseen, sillä teemme yhteistyötä eri yliopistojen ja firmojen kanssa. Jos ne käytetään Helsingin Yliopiston ulkopuolella, ne kulkevat kuitenkin aina ananymisoituina.
Muistakaa myös ruksia ruutu, jossa kysytään jos teihin saa olla yhteydessä näytteenottoa varten. Jos, ja kun, tapaamme näytteenottoa varten otamme koiralta karvanäytteen, ulostetta, virtsaa, ja verta. Koko näytteen otto kestää yleensä noin 10 min mutta käynti saattaa olla pidempi, sillä silloinkin tulette vastaamaan kyselyyn siitä, mitä kaikkea koira on tehnyt ja syönyt edelliset kolme päivää. Jos koiranne valitaan näytteenottoon saatte siitä erillisen sähköpostin syksyllä 2024 tai 2025 alussa.
Ottakaahan yhteyttä, jos teillä on ideoita siitä miten kyselyä voisi parantaa, mitä meidän kannattaisi tutkia tai jos teillä vaan on muuten hyviä ideoita!
Yhdessä olemme vahvoja! Kiitos paljon vastauksistanne!
Tietosuojaseloste