Esitietolomake lemmikin ulostetutkimukselle - HUOM! KOIRIEN NÄYTTEITÄ EI ENÄÄ TARVITA TUTKIMUKSEEN!
Joudumme jättämään mahdolliset AKT:n lakon takia postiin pitkäksi aikaa jumiutuneet näytteet tutkimatta. Ilmoitamme lähettäjälle, jos näin käy.
Tiedote 14.2.23
Koirien tavoitenäytemäärä on saavutettu – kiitos kaikille osallistuneille! Tutkimme tähän mennessä lähetetyt näytteet (vko 7), mutta uusia koirien näytteitä ei enää tarvita. Kissojen osalta tutkimus jatkuu edelleen.
Tutkimme keväällä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa koirien ja kissojen ulostenäytteistä matojen munia sekä toukkamuotoja koirilta. Matotartuntojen riskitekijöitä kartoitetaan tällä esitietolomakkeella. Tutkimus soveltuu esimerkiksi lemmikin matolääketarpeen selvittämiseen.
Kartoitamme myös yleisimmän suolistomadon, suolinkaisen, resistenssiä eli vastustuskykyä yhdelle yleisesti käytetylle matolääkkeelle. Matolääkeresistenssiä ei ole suomalaisilla koirilla tai kissoilla aiemmin tutkittu (pl. yksi pilottitutkimus kissoilla).
Tutkimusprojektissa selvitetään koirien ja kissojen matotartuntoja ulostenäytteitä tutkimalla. Mahdolliset matolöydökset raportoidaan lemmikin omistajalle.
Kaikista yksittäisistä näytteistä tulee aina täyttää oheinen yksilökohtainen esitietolomake. Vain näytteet, joille on täytetty lomake, tutkitaan.
Tutkimukseen otetaan vain yli 6 kk ikäisiä eläimiä, jotka eivät viimeisen kuukauden aikana ole saaneet mitään loislääkkeitä (puutiaishäätö sallitaan). Samasta taloudesta tutkitaan enintään neljän eläimen näytteet (max 2 koiraa ja 2 kissaa per talous).
Tutkimus on omistajalle maksuton. Omistaja maksaa vain näytteen postituskulut. Tulos toimitetaan lomakkeelle merkittyyn sähköpostiosoitteeseen noin 2-3 viikon kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon. Mahdollisesta lääkitystarpeesta voit keskustella oman eläinlääkärin kanssa.
Lomakkeen tietoja ja siihen liittyviä näytteen tuloksia tullaan käyttämään tutkimustarkoituksessa vain tutkimusryhmän toimesta ja tulokset julkaistaan siten, että yksittäinen eläin tai omistaja ei ole tunnistettavissa. Lähettämällä lomakkeen hyväksyt yllämainitun käytön. Linkki aineistohallintasuunnitelmaan: Aineistohallintasuunnitelma
NÄYTTEENOTTO, PAKKAAMINEN JA POSTITUS:
Ulosteen tulee olla tuoretta, ja sen pitää olla varmistetusti kyseisestä, lomakkeelle merkitystä eläimestä peräisin.
Koirilla näytettä pitää olla vähintään parin ruokalusikallisen verran, eikä siinä saa olla yhtään maaperää, hiekkaa tai kasvinosia mukana.
Kissoilta näytteeksi riittää yhden ruokalusikallisen verran, eikä vähäinen kuivikkeen määrä mukana haittaa tutkimusta.
Näytepakkaukseen merkitään eläimen nimi, postinumero ja näytteenottopäivämäärä (samat kuin tässä esitietolomakkeessa).
Näyte pakataan huolellisesti, jotta se ei pääse vuotamaan. Tähän sopii esimerkiksi kaksi sisäkkäistä Minigrip-pussia tai muovipussi tiiviisti suljettuna pakastusrasian sisällä postituskuoreen tai -pakkaukseen suljettuna. Muovipusseista tyhjennetään ilmat pois ennen pakkaamista. Mukaan voi laittaa imukykyistä paperia varmistukseksi.
Postittaminen tulee tehdä joko maanantaina tai tiistaina, jotta näyte varmasti ehtii laboratorioon saman viikon aikana. Näyte ei saa pakastua, joten se on jätettävä postitoimipaikkaan - ei ulkopostilaatikkoon.
Näytteitä otetaan vastaan, kunnes tutkimuksen tavoitenäytemäärä on saavutettu. Tutkimus päättyy viimeistään 15.5.
Pakkauksen postittamiseen liittyvät ohjeet löytyvät Postin nettisivuilta: https://www.posti.fi/fi/yrityksille/kirjeet-ja-lehdet/kaikki-kirje-ja-lehtipalvelut/laboratoriolahetykset
Pakkauksen päälle kirjoitetaan teksti: "Eläinperäinen näyte - vapautettu."
Osoite:
Eläinlääketieteellinen tiedekunta / Parasitologian laboratorio (Rapp/Näreaho), PL 66, 00014 Helsingin Yliopisto
Lisätietoja tutkimuksesta voit kysyä osoitteesta:
pia.rapp@helsinki.fi